Αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας (και είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο)

  Ένας life coacher και ένας οικολόγος... των ήχων μάς δείχνουν ότι η σιωπή και η ησυχία, όταν μάλιστα περνούν μέσα από τη φύση, είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει στην ευτυχία.

  Κείμενο: Μαρία Πατούχα, φωτογράφιση: Sylvie Lancrenon
  <p><strong>Η σιωπή κάνει θόρυβο</strong><br /> Γιατί όμως φοβόμαστε τόσο πολύ τη σιωπή και την... ακινησία; Επειδή προτιμούμε να ζούμε μέσα στον θόρυβο και μας πιάνει πανικός όταν βρεθούμε μπροστά στο
  1 / 2

  «Ο θόρυβος που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας πληγώνει το μυαλό μας. Τα συνεχή ερωτήματα που θέτουμε στους εαυτούς μας όχι μόνο δεν μας οδηγούν στη γνώση, αλλά μας προκαλούν σύγχυση. Απλώς αντιδρούμε, χωρίς να αφήνουμε χώρο για σκέψη. Για να ξανακερδίσουμε την προοπτική στη ζωή πρέπει να κάνουμε μια παύση. Είναι κάτι πολύ γόνιμο». Κάπως έτσι μίλησε για τη δύναμη της σιωπής ένας zen guru, όταν ερωτήθηκε από τον Gustavo Razzetti, life coacher και συγγραφέα best sellers όπως το Stretch Your Mind, How to conquer your confort zone one stretch at a time (Κάντε στρετς στον εγκέφαλό σας, Πώς θα κατακτήσετε τη ζώνη ασφαλείας σας, βήμα βήμα, εκδ. Liberationist Press).

  Οι περισσότεροι φοβόμαστε τη σιωπή, γιατί θεωρούμε ότι μας απομονώνει και μας κρατάει στο περιθώριο. Δεν είναι έτσι όμως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλήθος των υποχρεώσεων που έχουμε να διαχειριστούμε καθημερινά, τα notifications και τα μηνύματα των social media που σκάνε ανεξέλεγκτα στα κινητά μας, το υπερφορτωμένο μας πρόγραμμα και το γεγονός ότι πρέπει συνεχώς να βρισκόμαστε ανάμεσα σε άλλους, όλα τα παραπάνω (και όχι η σιωπή) είναι εκείνα που επί της ουσίας μας κρατάνε μακριά από την πραγματικότητα. Γιατί, πολύ απλά, δεν μας αφήνουν χώρο να σκεφτούμε ήρεμα και ψύχραιμα, ούτε να ακούσουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Αυτό που ακούμε είναι η «κοινωνική» μας φωνή, αυτή που χρησιμοποιούμε όταν βρισκόμαστε μέσα στο πλήθος.

  Όταν το μυαλό μας είναι γεμάτο “θόρυβο” θυμίζει έναν μουτζουρωμένο καμβά. Δεν υπάρχει κενός χώρος για να ζωγραφίσουμε τίποτα καινούριο, τίποτα ουσιαστικό. «Όταν ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται διαρκώς τον θόρυβο, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκουραστεί και να κάνει reset», αναφέρει ο Razzetti.

  facebook twitter Instagram