Δείτε επίσης

   Τα µισά προβλήµατα λύνονται µόνα τους, τα άλλα µισά... ξεχνιούνται

   Αυτά που μας απασχολούν σήμερα θα έχουν εξαφανιστεί αύριο. Ή αλλιώς, πώς θα νικήσουμε το άγχος και θα πάμε μπροστά, ακολουθώντας τις πρακτικές μιας αρχαίας φιλοσοφικής σχολής.

   της Μαρίας Πατούχα, φωτογράφιση: Riccardo Tinelli
   <p><strong>Οκ με τον εαυτό μας</strong><br /> Σύµφωνα µε τον ίδιο η στωική φιλοσοφία δεν είναι παρωχηµένη, αλλά βρίσκει τη θέση της στο σήµερα περισσότερο από ποτέ. Και δεν πρό
   1 / 5

   Ενα απόγευµα πήρα το µετρό από τη στάση κοντά στο Κολοσσαίο στη Ρώµη. Την ώρα που έµπαινα στο γεµάτο κόσµο βαγόνι, ένιωσα ότι κάτι µε εµπόδιζε να προχωρήσω στο βάθος. Ένας νεαρός άντρας µπροστά µου µου έκοβε το δρόµο. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα αντιλήφθηκα τι συνέβαινε. Καθώς εγώ είχα εστιάσει την προσοχή µου στον άντρα µπροστά µου ένας άλλος πίσω µου γλιστρούσε το χέρι του στην αριστερή τσέπη του παντελονιού µου αρπάζοντας το πορτοφόλι µου. Οι δύο τύποι πρόλαβαν και κατέβηκαν από το τρένο τη στιγµή που οι πόρτες έκλειναν. Κι εγώ έµεινα χωρίς µετρητά, χωρίς ταυτότητα και µε κάνα δύο κάρτες τραπέζης που έπρεπε να ακυρώσω. Πριν αρχίσω να ασχολούµαι µε το στωικισµό θα είχα αντιδράσει πολύ αρνητικά σε αυτή την εµπειρία. Θα είχα θυµώσει πολύ. Και αυτό το συναίσθηµα θα είχε κρατήσει όχι µόνο εκείνο το βράδυ, αλλά για µέρες. Θα οργιζόµουν και θα µετάνιωνα εναλλάξ. Τώρα όµως συµπεριφέρθηκα σύµφωνα µε τις αρχές του στωικισµού. Δεν µπορούσα να ελέγξω τους κλέφτες στη Ρώµη ούτε µπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω και να αλλάξω αυτό που συνέβη. Μπορούσα όµως να “αρχειοθετήσω” αυτό το γεγονός και να το χρησιµοποιήσω ως µάθηµα για το µέλλον και παράλληλα να περάσω καλά το υπόλοιπο της διαµονής µου. Το σκέφτηκα πολύ. Κι αυτό λειτούργησε». Η παραπάνω ιστορία ανήκει στον Massimo Pigliucci, καθηγητή φιλοσοφίας στο City College της Νέας Υόρκης, δόκτορα Γενετικής και Εξελικτικής Βιολογίας και συγγραφέα πολλών best sellers, ανάµεσα στα οποία το How to be a Stoic, Using Ancient Philosophy to Live a Modern Life (Πώς να γίνεις Στωικός, Χρησιµοποίησε την Αρχαία Φιλοσοφία για να Ζήσεις µια Μοντέρνα Ζωή, εκδ. Basic Books). Έναν επιστήµονα που αποφάσισε να καταφύγει στη στωική φιλοσοφία (300 π.Χ. – περίπου 250 µ.Χ. ) για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων του 21ου αιώνα.

   facebook twitter Instagram